vineri, 23 decembrie 2016

BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN

                                  
Boala de reflux gastroesofagian se caracterizeaza prin refluarea continutului gastric in esofag. Consecinta acesteia este esofagita de reflux, produsa prin lezarea mucoasei esofagiene.
Cauze
Cauza exacta a BRGE este necunoscuta.Cercetatorii au aratat ca SEI se relaxeaza atunci cind restul esofagului prezinta activitate.Modificarile anatomice cum ar fi hernia hiatala, pot de asemeni sa contribuie.
Alti factori care contribuie sunt:
-obezitatea
-graviditatea
-fumatul, alimentele grase
-ciocolata, citricele, cafeaua, sucurile carbogazoase
-usturoiul, ceapa, menta, condimentele, rosiile.
Clinic pacientii pot prezenta: pirozis( senzatie de arsura retrosternala), regurgitatii acide de obicei, durere la deglutitie (inghitire) in esofagitele severe,greata, varsatura, si nu de putine ori sunt prezente si simptome respiratorii sau cardiace care pun probleme de diagnostic diferential (ex. dispnee ca in astm, tuse nocturna ca in insuficienta cardiaca, dureri precordiale ca in angina pectorala). O anamneza corecta si amanuntita, insa, ajuta la diferentiere.
 In sprijinul stabilirii diagnosticului de boala de reflux gastroesofagian si esofagita de reflux se folosesc explorarile paraclinice: examen radiologic baritat, inregistrarea pH-ului intraesofagian, endoscopia digestiva superioara, biopsia mucoasei esofagiene, studiul motilitatii esofagiene, alte teste speciale.
 Complicatiile care pot surveni in cazul acestor afectiuni sunt:
-ulcerul esofagian
- stenoza esofagiana („strâmtarea” sfincterului esofago-gastric ce impiedica trecerea alimentelor din esofag in stomac, cu slabire marcata consecutiva);
- hemoragia digestiva superioara (ce duce la anemie);
-perforatia (rara);
- esofagul Barrett (stare precanceroasa);
-cancerul esofagian. Complicatii majore pot apare si la pacienti fara simptome!
 Tratamentul isi propune sa diminue refluxul gastroesofagian, sa obtina un reflux inofensiv, sa creasca gradul de eliminare a esofagului si sa protejeze mucoasa esofagiana. Pentru a atinge aceste obiective se aplica masuri generale si un tratament medicamentos specific. Tratamentul chirurgical se foloseste in cazurile complicate.
Unul dintre cele mai simple tratamente ale BRGE este schimbarea stilului de viata:
-evitarea alimentelor care produc reflux
-ridicarea capului in timpul somnului cu o perna in plus
-mestecarea de guma – aceasta creste secretia de bicarbonat in sucul gastric si neutralizeaza acidul.
Medicatia cuprinde:
=Antiacide-neutralizeaza acidul gastric, dezavantazul este reprezentat de perioada scurta de actiune a acestora, care se incheie o data cu golirea stomacului, de aceea se administreaza o a doua doza de antiacide la doua ore dupa masa;exemple:antiacidele pot fi pe baza de Ca, Mg, Al- carbonat de Ca,
Antiacidele pe baza de Al au tendinta de a cauza constipatie, iar cele cu Mg diaree.
=Antagonistii histaminici-sunt eficienti pentru o neutralizare a secretiei de acid prelungite. Sunt  utilizati:ranitidina, cimetidina, nizatidina si famotidina.
=Inhibitorii pompei de protoni prezinta avantajul de a bloca complet secretia de(omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol )
=Medicamentele prokinetice actioneaza prin stimularea musculaturii tractului digestiv.
Metoclopramidul este unul dintre acestea.Prokineticele sunt cel mai eficiente luate la 30 de minute dupa masa si o noua doza la culcare.
Chirurgia este o optiune atunci cind medicamentele nu sunt eficiente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu