vineri, 23 decembrie 2016

INSUFICIENTA MITRALA

INSUFICIENTA MITRALA

Definiţie: este un defect valvular constând în închiderea incompletă în sistolă a valvu-lelor mitrale,ceea ce permite reintoarcerea sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng. Refluxul sistolic produce dilatarea atriului stâng şi, cu timpul, dilatarea şi hipertrofierea ventriculului stâng, prin munca suplimentară pe care trebuie să o depună. Când ventriculul stâng cedează şi apare insuficienţa ventriculară stângă, staza retrogradă provoacă tulburările descrise la stenoza mitrală.
  Etiopatogenie: se disting o insuficienţă mitrală organică, de obicei de natură reumatismală, mult mai rar traumatică sau aterosclerotică, şi o insuficienţă funcţională (prin dilatarea ventriculului stâng sau a orificiului mitral), datorită hipertensiunii arteriale, valvulopatiilor aortice, miocarditei.Insuficienţa mitrală pură este foarte rară, fiind asociată de obicei cu o stenoză mitrală, în care caz se vorbeşte de boala mitrală.Diagnosticul se face în prezenţa unui suflu sistolic intens la vârfiil inimii, asemănător ţâşnitorii de vapori, propagat spre axila stângă, însoţit uneori de freamăt şi de micşorarea zgomotului I.Ventriculul stâng este mărit (clinic şi radiologie), vârful inimii fiind deplasat în jos şi spre stânga.

  Evoluţie: formele uşoare sunt asimptomatice; cele severe evoluează către hipertensiune pulmonară şi insuficienţă cardiacă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu