vineri, 23 decembrie 2016

ESOFAGITELE

Definiţie: esofagitele sunt inflamaţii acute sau cronice ale esofagului.
Etiopatogenie:
= cel mai frecvent este toxică, esofagitele fiind provocate de ingerarea unor substanţe caustice acide(acid clorhidric, sulfuric, azotic) sau alcaline (sodă caustică, sodă de rufe).
= Se mai pot produce şi prin ingerarea unor lichide fierbinţi sau prin înghiţirea unor corpi străini. =Mai pot fi provocate de propagarea unei infecţii de vecinătate, de contactul cu acidul clorhidric gastric (regurgitări, vărsături frecvente), de masticaţie insuficientă, de abuzul de alcool şi tutun.
Simptomatologie: tabloul clinic este dominat de disfagie şi de durerea retrosternală.
Disfagia poate fi uşoară sau,alteori, atât de pronunţată, încât bolnavul să nu se mai poată alimenta.
Durerea retrostemală este uneori foarte intensă (esofagită caustică, esofagită flegmonoasă). Salivaţia este abundentă.
In esofagitele caustice apar vărsături brune, hematemeze şi vărsături cu conţinut  necrotic.
 La examenul obiectiv se pot găsi leziuni bucale(când esofagită a fost provocată de substanţe corozive). In aceste esofagite, explorările instrumentale pot provoca accidente grave.
Evoluţie: esofagitele pot evolua acut sau cronic.
Cu evoluţie acută sunt de obicei cele toxice şi provocate de iritaţii mecanice sau termice. Esofagitele caustice pot evolua spre o perforare în mediastin sau spre vindecare, cu cicatrici stenozante progresive.
 Esofagitele cronice au în general o evoluţie mai benignă, putând duce totuşi cu timpul la stenozări.
Tratamentul este profilactic şi curativ.
=Profilaxia va urmări, în primul rând, ca substanţele toxice să fie păstrate cu precauţie, în aşa fel, încât să nu fie la îndemâna copiilor. De asemenea se vor evita ingerarea unor lichide fierbinţi, abuzul de tutun şi de alcool.
=Tratamentul curativ se adresează, în primul rând, intoxicaţiilor cu substanţe caustice, fiind contraindicate spălaturile gastrice.
 Se urmăreşte neutralizarea toxicului: pentru acizi, neutralizarea se va face cu bicarbonat de sodiu, soluţie de magnezie calcinată (40 g/l 1 apă), apă de săpun (15 g/l 1 apă), lapte, apă albuminată (albuşuri de ou bătute în apă), limonada citrică, limonada tartrică, apă boricată. =Tratamentul simptomatic urmăreşte calmarea durerii (morfină, analgetice, antispastice) şi combaterea şocului (soluţie clorurosodică izotonică, soluţii glucozate, analeptice circulatorii).
Pentru prevenirea cicatricelor retractile, stenozante, se prescrie corticoterapie în asociere cu antibiotice. In acelaşi scop se poate proceda şi la cateterizarea precoce a esofagului.
=Alimentaţia pe gură fiind la început imposibilă, se va proceda la alimentaţia parenterală; apoi regimul va fi lichid sau semilichid, după cum poate înghiţi bolnavul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu