joi, 5 ianuarie 2017

Anemia feripriva

Anemia feripriva
Definitie
Anemia feriprivă apare atunci când corpul nu deţine suficient fier. Organismul necesită fier pentru a produce hemoglobină. Hemoblobina este o substanţă care se află în eritrocite (globulele roşii) care transporta oxigen de la plămâni la toate celulele corpului.
Cauze
- sângerare menstruală foarte abundentă
- sângerări în maladii că ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate a aspirinei. Persoanele aflate în aceste situaţii ar putea să nu conştientizeze pierderile de sânge. Aceste tipuri de sângerări sunt principala cauza pentru anemia feriprivă la bărbaţi şi la femei trecute de menopauza
- lipsa de fier în dietă. Această este un risc special pentru aceia cu necesar mare de fier, precum copii mici, adolescenţii şi femeile însărcinate
- absorbţia scăzută de fier a organismului.
Simptome
- slăbiciune, oboseală şi lipsa rezistenţei la efort
- dispnee (respiraţie anevoioasă) în timpul exerciţiilor
- cefalee (dureri de cap)
- dificultăţi în concentrare
- irascibilitate
- stări de ameţeală
- tegumente palide
- dorinţa de a ingeră substanţe care nu sunt neapărat comestibile (pică). În particular, o poftă pentru îngheţată poate fi un semn de anemie din lipsa de fier.

Tratament

Tratamentele pentru anemia feriprivă au că scop creşterea cantităţii de fier astfel încât să ajungă la nivelul normal şi să identifice şi să se controleze orice situaţie care provoacă anemia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu