joi, 5 ianuarie 2017

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat
Definiţie
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice şi cea mai des întâlnită boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient.
Clasificare
-Diabet Zaharat tip 1
-Diabet Zaharat tip 2
-Diabetul gestational
Cauze
- Unul dintre factorii de mediu despre care se crede că determina în multe cazuri apariţia diabetului zaharat de tip 1 ar fi un virus care infectează celulele beta, producătoare de insulină, din pancreas. Această ipoteza este susţinută de dovezi clinice şi experimentale. Infecţia virală poate induce diabet fie prin distrugerea celulelor producătoare de insulină, fie prin declanşarea unei reacţii imune.
- Un alt factor care pare să predispună la diabet autoimun (tip 1) ar fi consumul de lapte de vacă sau produse de lapte la sugarul mic. Cercetările sugerează că albumina din laptele de vacă ar duce la apariţia unor anticorpi care, prin reactivitate încrucişată, afectează în cele din urmă celulele beta pancreatice şi astfel contribuie la apariţia diabetului zaharat.
- În apariţia diabetului de tip 2, cei mai importanţi factori modificabili sunt greutatea corporală excesivă şi lipsa de exerciţiu fizic, adică sedentarismul.
Simptome
-Diabetul de tip 1 poate debuta brusc, cu sete, urinare în exces, apetit crescut şi pierdere în greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normală sau pot fi subponderale, în funcţie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor şi începutul tratamentului. De regulă, în cazul diabetului de tip 1, odată ce simptomele s-au dezvoltat, este necesară administrarea insulinei.


-Diabetul de tip 2 debutează de obicei la mijlocul vieţii sau mai târziu. De regulă, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la aceşti diabetici, simptomele apar şi se manifestă treptat. Dacă pacientul reuşeşte să-şi controleze greutatea corporală prin măsurile dietetice, respectiv prin administrarea de medicamente antidiabetice cu administrare pe cale orală, nu este necesară administrarea insulinei. Există destul de mulţi pacienţi cu diabet de tip 2 la care se aplică insulinoterapia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu