joi, 5 ianuarie 2017

Insuficienta respiratorie acuta

Insuficienta respiratorie acuta
Definitie
Insuficienţa respiratorie acută (I.R.A.) -  reprezinta scădere buscă şi majora a funcţici respiratorii, data de o hipoventilatie prin obstrucţia căilor aeriene, un traumatism toracic, inhalarea de gaze nocive, deformaţii apreciabile ale coloanei, o insuficienţă ventriculară stângă, o pneumopatie virală, afectare neurologică centrală (comă) sau periferică (poliomielită), accentuarea unei insuficienţe respiratorii cronice (de origine infecţioasă).
Simptome
Semnele comune tuturor insuficientelor respiratorii acute sunt consecinţele alterării schimburilor gazoase: tulburări de ritm respirator, cianoză, tahicardie cu hipertensiune artificială, tulburări neuropsihice variate putând merge la comă. Diagnosticarea este, în principal, clinică se impune spitalizarea de urgenţă într-un serviciu de reanimare.
Tratament

Tratamentului i se asociază oxigenoterapia, practicată la domiciliu timp de mai multe ore pe zi cu ajutorul unui extractor de oxigen, cu administrarea de bronhodilatatoare (teofilină), de antibiotice (pentru tratarea suprainfecţiei bronsice), uneori de corticosteroizi, de aerosoli şi aplicarea kineziterapiei respiratorii. Încetarea fumatului este un imperativ, precum fi profilaxia antiinfectioasa. Prevenirea este esenţialmente cea a bronhopatiilor cronice, deci încetarea fumatului şi tratamentul cu antibiotice a oricărei suprainfectii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu