duminică, 8 ianuarie 2017

Oftalmologie CURS III

Oftalmologie CURS III

Orjeletul si salazionul

Orjeletul si salazionul sunt probleme care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare.

Orjeleul poate fi  extern sau intern.
Orjeletul extern este infectia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care inconjoara baza unei gene. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale, care atinge un maxim in 3 zile. urciorul se sparge apoi, dreneaza si se vindeca in aproximativ o saptamana.
Orjeletul intern afecteaza glanda sebacee mai profund, in interiorul pleoapei. Acestea sunt de obicei mai mari si dureaza mai mult decat urciorul.

Salazionul este o inflamatie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor. Nu este intotdeauna o infectie. Salazionul tipic se dezvolta lent pe parcursul a 2-3 saptamani, in general fara durere oculara.

Etiopatogenie
Cauza orjeletului este deseori necunoscuta, dar poate sa apara datorita:
  • frecatului pleoapei, iritand glandele sebacee. Bacteriile de la nivelul mainii pot cauza infectia
  • utilizarea rimelului, conturului de ochi sau a altor produse cosmetice, care pot irita ochiul. Daca aceste produse sunt contaminate cu bacterii poate aparea o infectie.
  • blocarea porilor glandelor sebacee poate determina atat aparitia orjeletului intern cat si a salazionului. Porii nu se mai dreneaza si se inflameaza.

Simptome
Orjeletul intern, desi mai profund in pleoapa are aceleasi simptome ca si orjeletul extern.
Orjeletul incepe ca o macula rosie, sensibila la suprafata pleoapei de-a lungul liniei genelor. Aceasta se transforma intr-o papula mica, moale asemanatoare acneei. Ochiul poate lacrima si pleoapa sa fie dureroasa. Tipic, orjeletul dezvolta un cap (se colecteaza lichid alb sau galben) si se sparge in aproximativ 3 zile. Dupa drenare, acesta se vindeca intr-o saptamana.

Salazionul tinde sa creasca mai lent si mai profund in pleoapa decat urciorul, in general necauzand durere si putand persista cateva luni. Salazionul poate forma un chist sub piele, deoarece porii glandelor sunt blocati.
Foarte rar, si in cazul unui teren cu rezistenta scazuta, inflamatia si tumefierea se pot extinde la zona inconjuratoare a ochiului, putand afecta vederea.


Investigatii
1.Examen obiectiv
2.Daca orjeletul nu se vindeca prin tratament ambulator, se face examen citologic si bacteriologic din secretie (frotiu si insamantare pe medii de cultura).

Tratament
Tratamentul ambulator pentru orjelet si salazion este in mod normal suficient. Urmatoarele masuri scad disconfortul si ajuta la vindecare:
1. nu se vor folosi cosmetice sau lentile de contact pana la vindecarea completa a orjeletului sau salazionului
2. se aplica comprese calde, umede. Compresele calde, umede aplicate de 3-6 ori pe zi ajuta la vindecarea mai rapida. Compresa calda ar putea, de asemenea, ajuta la deblocarea porilor glandelor pentru a se drena si a incepe sa se vindece. Inainte de aplicare se vor spala mainile.

Se utilizeza comprese sterile inmuiate in ser fiziologic caldut sau in ceai de musetel steril. Compresa se tine pe pleoapa pana se raceste .

Orjeletul sau salazionul trebuie lasate sa se sparga singure, fara a le strange sau deschide.

3.se face tratament local: unguent sau picaturi cu antiinflamatoare si antibiotice locale: unguent cu kanamicina, picaturi cu oxacilina sau ciprofloxacina.

4.Daca infectia se extinde la nivelul pleoapei sau al sprancenei poate fi necesar tratamentul oral cu antibiotice.

5. Daca un orjelet foarte mare nu se vindeca sub tratament ambulator sau un salazion este suficient de voluminos pentru a interfera cu vederea – se intervine chirurgical pentru drenare si pentru a grabi vindecarea. Dupa aceasta interventie se va utiliza un unguent sau picaturi cu antibiotice sau se va face tratament sistemic cu antibiotice.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu