joi, 5 ianuarie 2017

Edemul pulmonar

Edemul pulmonar
Definiţie
Edemul pulmonar reprezintă o acumulare acută sau cronică exagerată de lichid corporal (seros) în ţesutul pulmonar, care apare consecutiv unor afecţiuni primare.
Etiologie
Tulburările care duc la edem pulmonar apar în primul rând atunci când presiunea hidrostatică creşte sau cea osmotică scade, ceea ce duce la ieşirea fluidelor din capilare şi acumularea acestora în ţesutul pulmonar şi chiar în alveolele pulmonare. Dacă cantitatea de lichid acumulată depăşeşte doi litri, funcţia pulmonară este deteriorată.
Edemul pulmonar poate avea cauze diferite, de etiologie cardiacă sau extracardiaca. Această clasificare se datorează faptului că problemele cardiace constituie cea mai frecventa cauza a edemului pulmonar.
Simptome
În funcţie de stadiul bolii, edemul pulmonar se manifestă prin diferite simptome. Bolnavii sunt de cele mai multe ori neliniştiţi, au dispnee severă, respiră superficial şi repede (polipnee). Pentru uşurarea simptomelor pacienţii încearcă să îşi menţină partea superioară a corpului în poziţie ridicată.
Adesea apare reflexul de tuşe, care se poate însoţi de expectoratie albă, spumoasă. Pulsul este accelerat. Din cauza aportului insuficient de oxigen apare cianoză (coloratia albastru-violetă a buzelor, pielii şi mucoaselor).
Tratament
Dacă factorul etiologic este reprezentat de insuficientă cardiacă stânga se recomandă administrarea de cardiotonice şi diuretice pe cale intravenoasă.
Dacă edemul este de cauza toxică, se folosesc suplimentar glucocorticoizi, pe cale inhalatorie sau intravenoasă.
Starea de nelinişte şi de panică a bolnavilor se tratează cu diazepam.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu