joi, 5 ianuarie 2017

Pneumonia pneumococica

Pneumonia pneumococica
Definitie
Pneumonia pneumococica denumita si pneumonia franca lobara reprezinta  o pneumopatie acuta, provocata de penumococ, care afecteaza un lob, debuteaza acut si are evolutie ciclica. 
Etiopatogenie 
Boala este provocata de pneumococ, care poate fi gasit foarte frecvent la indivizi sanatosi, ca saprofit, în cavitatea bucala si în faringe. La bolnavi se gaseste la nivelul plamânului si în sputa. Boala apare mai frecvent la barbati, în special iarna. Cauzele favorizante sunt: frigul, umiditatea, alcoolismul, oboseaza fizica sau psihica, unele boli cronice ca insuficienta cardiaca, ciroza, diabetul zaharat. 

Simptome 
Boala apare la individ în plina sanatate, în zilele premergatoare exista adeseori o discreta infectie rinofaringiana, cu astenie si cefalee, sensibilitate la frig. Debutul este brutal, putând fi bine precizat de bolnav, datorita frisonului unic, intens, generalizat, durând 1/2 - 2 ore, junghiului toracic submamelonar sau posterior, datorat interesarii pleurei parietale si ascensiunii febrile bruste pâna la 40°. în perioada de stare, care se instaleaza la câteva ore dupa debut, fata devine vultuoasa, adica rosie, congestionata, mai intens pe partea bolnava, cu buze usor cianotice si vezicule de herpes în jurul buzelor si uneori al narilor. Tusea este chinuitoare si uscata la început, apoi cu expec-toratie rosie-ruginie, vâscoasa si aderenta. Apare dispneea (30 - 40 de respiratii/min.). examenul fizic pune în evidenta, începând din ziua a doua, un sindrom de condensare pulmonara (vibratii vocale exagerate, matitate, raluri crepitante si suflu tubar). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu