joi, 5 ianuarie 2017

Gravida în trimestrul I de sarcina

Gravida în trimestrul I de sarcina
Primul trimestru de sarcina este marcat de transformări uimitoare, deşi puţin perceptibile cu ochiul liber. Şi totul se va întâmplă rapid: hormonii de sarcina vor determina corpul tău să înceapă susţinerea creşterii copilului încă dinainte că testul de sarcina sau examenul fizic să confirme că eşti gravidă.
Prima consultatie este esențială pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama sau fătul. Aceasta cuprinde anamneza, furnizarea datelor personale ale gravidei și ale partenerului, date privind antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice și antecedente personale patologice. Consultatia cuprinde, de asemenea, un examen obstetrical si un examen clinic general cu masurarea greutatii, a inaltimii, a tensiunii arteriale si a pulsului
După confirmarea diagnosticului de sarcină, se recomandă o serie de analize de laborator, pentru evaluarea stării de sănătate, care vor fi individualizate în funcţie de antecedentele şi istoricul medical şi obstetrical al pacientei.
Primul trimestru de sarcină durează până în săptămâna a 14-a de amenoree. În această perioadă sunt recomandate vizite lunare la medicul ginecolog
-Analize de sarcină la luarea în evidență/ Trimestrul I:
-Hemoleucograma
-Coagulograma
-TSH, fT4
-Grup sanguin și Rh
-Glicemie
-Uree, Creatinina, Acid Uric
-TGO, TGP, Bilirubina totala
-Sumar urină, Urocultura
-Examen secreție vaginală – frotiu si flora col
-Ag HBs – marker hepatita B
-AcHCV – marker hepatita C
-VDRL, HIV
-Examen citologic Babes-Papanicolau
-Toxoplasma gondii IgM, IgG
-Rubella IgM, IgG
-Citomegalovirus IgM, IgG
-Herpes Virus Tip 2 IgM, IgG
-Ac antiListeria
-Examen secretie vaginala complexa pentru Chlamydia
-Examen secretie vaginala complexa pentru Mycoplasma si Ureaplasma
-Examene ecografice:
-Ecografia de morfologie de sarcină trim I (3D-4D)
Ecografia morfologică fetală este recomandată drept investigaţie obligatorie în perioada sarcinii. Morfologia de trimestrul I este o examinare structurală, prin care se urmăreşte formarea primordiala a fătului din punct de vedere morfologic – membre, trunchi, cap, faţă, degete – şi indeosebi din punct de vedere al evaluării unor structuri de tranziție cum este translucența nucală.
Dublul test sau bitestul este testul de screening prenatal cu rolul de a depista riscul de boli cromozomiale, precum Sindromul Down sau Edwards, si se efectueaza obligatoriu ca test combinat, prin coroborarea sa cu ecografia morfologica de trimestrul I. Acest test se efectueaza, de asemenea, in intervalul 11 – 13 săptămâni și 6 zile de sarcină.
Parametrii ecografici împreună cu rezultatele bitestului, oferă informaţii și calcule de risc individual pentru anomalii fetale cu determinare genetică. In urma acestor doua investigatii nu se stabileste diagnosticul de Sindrom Down sau Edwards, ci se ofera o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anomalii cromozomiale (risc crescut, risc intermediar și risc scazut). Reprezintă un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare, unele invazive (amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale) care constituie o metodă de diagnostic, sau NIPT ca test genetic neinvaziv.
NIPT reprezintă testarea ADN-ului celular fetal liber din sângele matern în screening-ul precoce pentru aneuploidii. Acesta detectează 99% din cazurile de trisomie 21, 98% din cazurile de trisomie 18 și 89% din cazurile cu trisomie 13, cu rate de rezultate fals-pozitive de 0,1%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu