joi, 5 ianuarie 2017

Gravida în trimestrul III de sarcina

Gravida în trimestrul III de sarcina

Al treilea trimestru, care începe în săptămâna 26, este etapa finală a sarcinii, şi se termină cu naşterea. Ceea ce este caracteristic acestei ultime perioade este faptul că începând din jurul săptămânii 30 de sarcina, fătul este viabil, adică poate supravieţui în afară uterului.
În cursul celui de al treilea trimestru fătul este complet format, procesul evoluţiei limitându-se la acumularea de grăsime şi la dezvolatarea sistemului respirator şi digestiv, dar şi la definitivarea sistemelor senzoriale. Oricum copilul aude, vede, ştie să suga, este capabil să înghită şi poate să respire, cu puţin ajutor, începând din cea de a 28-30 săptămâna de viaţă intrauterină. Şi toate acestea pentru că după a 25-a săptămâna de sarcina cortexul copilului este în totalitate format.
În cadrul consultatiilor prenatale din al treilea trimestru vor avea loc discutii despre evolutia sarcinii și monitorizarea tensiunii arteriale. De asemenea, va fi monitorizata cresterea in greutate, aparitia edemelor la nivelul gambelor, prezenta miscarilor active fetale si se vor monitoriza bataile cordului fetal.
Consultul ginecologic din trimestrul al treilea constă in pelvimetria interna, examenul local pentru aprecierea starii colului uterin si stabilirea prezentatiei fetale.

Examene ecografice:
Morfologie de sarcină trim III (săpt. 32)
Se recomandă evaluarea stării generale de sănătate prin examene paraclinice, hemoleucogramă cu formulă leucocitară, glicemie, uree, creatinină, acid uric, bilirubină totală, transaminaze hepatice, sumar de urină, urocultură, examenul secreției vaginale, examenul microbiologic pentru depistarea streptococului beta-hemolitic din secreția vaginală (35-37 săptămâni).
În ultimele 3 săptămâni de sarcină este recomandat să se efectueze săptămânal monitorizarea cardiotocografică a sarcinii.
Foarte important: înainte de naștere îți recomandăm întâlnirea cu medicul anestezist – pentru consult preanestezic, și cu medicul neonatolog -pentru consultul prenatal. Nu uita și de consultațiile regulate la medicul ginecolog!
Este esențial ca sarcina să fie monitorizată în permanență. Astel, vizitele prenatale în sarcinile fără probleme deosebite sunt lunare în primele două trimestre (până în săptămâna 28), apoi la două săptămâni, iar după 36 de săptămâni se impune control medical săptămânal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu