joi, 5 ianuarie 2017

Ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala
Definitie
Ocluzia intestinală este o afecţiune gastroenterologică care reprezintă blocarea parţială sau complete a tranzitului de gaze sau lichide prin lumenul intestinal şi care debutează cu oprirea tranzitului.
Simptomatologie
Această oprire a tranzitului intestinal pentru fecale şi gaze reprezintă primul semnal clinic că este vorba de o ocluzie intestinală.
Chiar dacă pare inofensivă boala, pacienţii simt o durere difuză, periombilical, care îi va determina să consulte medicul specialist – fie chirurg fie gastroenterolog. Durerea de tip colicativ din cadrul ocluziei intestinale este exacerbată, având perioade de acalmie, însă care revine cu o intensitate şi mai crescută.
Un alt simptom este reprezentat de vărsături. Mai exact, procesul este simplu: pentru că sunt prezente lichide deasupra obstacolului de la nivelul intestinului gros sau subţire, acestea refulează.
Dacă apare şi deshidratarea, atunci pacienţii prezintă ochi încercănaţi, limba uscată, au o sete intense, o uscăciune a gurii - pe care le emnalează în discuţia cu medicul, dar şi un debit urinar scăzut – poate de 1 l sau chiar mai puţini ml, până la lipsa completă a acestuia. De asemenea, se mai întâlnesc oboseala şi astenia neexplicate.
 Cauze

În cazul ocluziei intestinale de la nivelul intestinului gros cauza frecventă o reprezintă tumorile de colon. De asemenea, apariţia unor mici umflături în peretele intestinului care se inflamează şi realizează o îngroşare a peretelui intestinal, realizându-se astfel obstrucţia ce constituie cauză de producere a ocluziei de la acest nivel – afecţiunea se numeşte diverticulită sigmoidiană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu